onsdag 25 maj 2016

Bästa glutenfria mjukbrödet

Alltså tänk så lycklig man kan bli för lite bröd.

Just glutenfritt matbröd har varit det svåraste att vara utan. Det finns ju alternativ i matbutiken, men jag har inte hittat något som jag direkt jublat över.
Så hittade jag det här receptet hos Glutenfriagodsaker och den lyckan när jag provbakade det igår!


Varmt nybakat bröd med smör som smälter.

Bättre blir det inte.

Havrebröd

25 gr jäst
4 dl mjölk
1 msk fiberhusk
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
3 dl havregryn
4 dl havremjöl
4 dl glutenfri mjölmix

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen i den.

Tillsätt fiberhusk, sirap, olja, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt havremjöl och mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar.

Häll den lösa degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter, och strö över lite havregryn. (Jag valde att hoppa över just det och penslade i stället brödet med sirapsvatten när det var färdiggräddat.)

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.


Glutenfritt bröd blir lätt torrt och lite smuligt, så jag brukar frysa in det som inte ska ätas samma dag och sedan ta fram allt efter som.

söndag 22 maj 2016

Trädgårdslördag

Det var perfekt väder för att hänga ute i trädgården igår.

Arton grader varmt, en aning sol och så lagom med vind för att hålla flygkryp borta men utan att bli kallt.
Edvin fixade ogräset i rabatten medan jag tog mig an pallkragarna och krattandet. Det är så roligt att jobba tillsammans och så går det ju alltid lite fortare.
Bästa killen.
Vi fick ha glasspaus där ett tag för att orka med sista rycket sen.




Milde tid som det såg ut!

Förra året låg rabatten i träda så gissa om det var ogräs där nu. Jag har ju haft jordgubbar där tidigare år, men nu åkte de på komposten.
De har gett alldeles för lite bär och jag tror inte de trivdes där mot väggen. Med en stensockel blir det rätt torrt och varmt och jag är ingen höjdare på att vattna.




Så skönt att det är gjort, nu ska rabatten få en ny kant och så ska vi fylla på mer jord.

Som vanligt funderar jag på vad som skulle vara fint att ha där.
Jag har tänkt lite på att plantera rabarber där fast helst av allt skulle jag vilja ha pioner.
Stora gammaldags bondpioner. Tänk så härligt att kunna ta in i buketter sen.
Vi får väl se, det var en himla härlig dag i alla fall.

Fast nu är det söndag och vi laddar inför kommande jobb-och skolvecka. Edvin räknar ner inför sommarlovet, bara tre veckor kvar, och själv har jag också lite roligheter på vänt.
Någon av dagarna ska jag träffa en god vän och sedan hade jag tänkt vara ute på gården och stokka.

Ser faktiskt fram emot lite sommar och altanhäng nu.

Ha det gott.

onsdag 18 maj 2016

Matprat och trädgårdsdrömmar

Jag älskar paj.

Matpajer, efterrättspajer, ja allt som har ett frasigt yttre och något mumsigt inuti.
För att inte tala om piroger.
Mums.
Men just i dag blev det inte piroger utan paj alltså.




Blev en härlig fyllning av lax, sparris och vårlök.

Nu är disken undanstökad och ikväll blir det nog inte mycket mer gjort här.
Jag ska moja ner mig i soffan och drömma om inredning och trädgårdspyssel. Mina två stora intressen just nu.
Köpte en tidning om Trädgårdsodling för nybörjare så där ska jag väl lära mig nåt tänkte jag.

Ha en skön kväll.

Surprise!

Tror jag måste måste börja städa min handväska lite oftare.


Tyckte den varit ovanligt tung senaste veckan.

Jag har alltså härbärgerat en batteriladdar-elmätarmojäng eller nåt åt det hållet.
Undrar om det var den här som Käre Maken saknade...

Kanske dags att skaffa en mindre väska för det är otroligt hur mycket som får plats i den jag har nu.

Uppenbarligen.

När man längtat efter pizza

Bland det svåraste med att baka glutenfritt tycker jag har varit att få till riktigt bra jästdegar.

Den måste vara mycket lösare än en vanlig för att inte bli torr och då blir den i stället lite svårarbetad. Det är en konst att få till kan jag säga. Och särskilt om man vill göra pizza och måste kavla ut degen tunt.

Men HÄR har jag hittat ett jättefint recept på just pizzabotten!



Min favoritpizza

25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten
0,5 msk fiberhusk
0,5 dl olja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
300 gr glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Blanda ut jästen med vattnet.
Vispa ner fiberhusk, olja, salt och socker och låt sedan svälla i 10 minuter.
Tillsätt mjölmix och arbeta med degkrokar i ca 5 minuter.

Låt jäsa 30 min och ta sedan upp degen på mjölat bakbord.

Kavla ut på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg på valfri fyllning. Jag valde att grunda med tomatsås och riven ost, sedan pepparskinka, purjolök, några skivor salami och så färska champinjoner.
Sen penslade jag olja på kanterna.


Strax dags för ugnen.

Grädda pizzan mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Sen är det bara att toppa med färsk basilika och hugga in. Vi gjorde grönsallad till istället för den klassiska vitkålssalladen.
Pizzan räcker gott och väl till två eller tre personer beroende på hungriga gäster man har.


Rökigheten från salamin blev pricken över i:et.

Ja, det var mitt bästa pizza recept.

Ha en fin dag.

tisdag 17 maj 2016

Björnfrossa

Som jag nämnt ett antal gånger är det ett fåtal saker jag är riktigt rädd för.

Att mina nära och kära ska dö.
En viss mördare som jag inte ens törs skriva namnet på och
BJÖRNAR.


Kan innehålla spår av björnar.

I går var grannen ute på en löprunda här en bit upp i skogen. Och mötte en björn!
Tack och lov lyckades hon föra tillräckligt med oväsen så den lämnade henne ifred och hon kunde springa hem, men jag KOMMER ALDRIG MER gå i skogen.
Jag kommer ta bilen till brevlådan och jag funderar på att införskaffa en riddarutrustning i plåt för eventuella promenader i byn.
Eller en elpistol.
Ni vet en sån där som elektrifierar saker lite lagom utan att nödvändigtvis ta kål på dem.
Men jag tror det är förbjudet.

Björnar borde förbjudas.

Nu tycker jag de kan gå i ide igen.

FÖR ALLTID.

Punkt.

söndag 15 maj 2016

Stugsöndag

Såg så gråmulet ut när jag klev upp vid sex i morse så jag bäddade helt sonika ner mig igen och när jag klev upp för andra gången var det sol!
Hörrej om det inte behövdes mer än så liksom.

Så vi packade in oss i bilen vid lunchtid och for till stugan.




Alltså, havet!

Jag älskar havet ♡
När man går där vid vattnet och känner havsdoften för första gången sedan sommaren innan. Åh, det finns inte mycket som slår den känslan.

Och snart kan vi sjösätta båten, bara det blir lite högre vatten i hamnen. Just nu är det så lågt att man inte tar sig in till båtplatsen.
Men på ett par veckor borde det vara som vanligt.

Sommar, sommar, sommaaar!

fredag 13 maj 2016

Tänk vad lite färg kan göra.

Hej vänner och trevlig fredag på er!

För någon vecka sedan köpte jag några ramar för en billig peng på en återvinningsbutik här i stan.
Tre ganska slitna och trista ramar, men med potential.


En femma styck kan man inte klaga över.

Jag målade dem två varv med kalkfärg och det räckte gott och väl.
Sen hade jag ett roligt kort med bokstäver som man fick gratis hos postombuden på Ica-butikerna och ett annat fint vykort med text av Ylva Skarp på, som fick ta plats i ramarna.
Den tredje ramen hade inget glas utan en repig plastskiva, så den satte jag en bit självhäftande griffeldekorplast på.




I mitt hjärta bor du.

Griffeltavlan ska Junior få till sin tavelvägg och de två andra kommer nog också hitta sina platser. En tror jag kommer passa fint i Elsas rum.
Ska prova och se.

Ha en fortsatt fin dag!

onsdag 11 maj 2016

Sommerfugler

Jag gillar det norska ordet för fjärilar, sommerfugler.
Det låter så lättsamt och somrigt.

Allra Käraste Syster min förärade mig med en sån fin lykta i dag, en Majalykta med just fjärilar på.


Jag börjar ha en liten samling nu.

Ska tända dem nån kväll, men just nu är det hög tid att bädda ner sig. Har en spännande bok som väntar och har jag tur hinner jag läsa ett par sidor innan jag slocknar.

Nattinatt.

tisdag 10 maj 2016

Ja det är våren, ja det är våren!

Nu verkar det fungera att logga in här på bloggen igen. I går kväll och i tidigt morse gick det inte alls.
Raden där inloggningen är var helt enkelt borta, men nu är det i sin ordning i alla fall.
Tummen upp för det.

Här har varit så varmt och skönt sista dagarna och när vi skulle åka in och handla igår så såg jag att vår jättestora hägg hade fullt i knoppar och gröna små blad!


Snart blommar häggen.

Nähepp.
Nu ska jag ta och måla andra varvet på ett pysselprojekt jag håller på med. Sen blir det middag och sitcom-tisdag på tv.

Ha en fin kväll.

söndag 8 maj 2016

Världens bästa fröknäcke!

Fick en sån fin present av min goa vän här i våras.

Hon hade med sig en påse med mix till fröknäcke. Det enda man behövde göra var att tillsätta kokhett vatten och rapsolja. Så det konceptet har jag snott rakt av.
Det blir fint att fylla en glasburk med de torra ingredienserna och ha med sig som gå-borts-present.


Enkelt att göra och roligt att få.



Fröknäcke

Ugn: 150 gr

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
2,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Koka upp vattnet och tillsätt sedan det och oljan i bunken. Viktigt att vattnet är hett när det blandas med de torra ingredienserna.

Blanda ihop till en tjock smet och kavla ut på en plåt mellan 2 bakplåtspapper.

Ta bort det översta pappret och strö över flingsalt.

Skåra rutor med med kniv innan gräddning eller bryt i bitar efter gräddningen.

Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Håll koll så det inte bränns, tiden kan variera mellan olika ugnar.

Låt fröknäcket kallna helt, gärna på galler, och förvara sedan i burk med tättslutande lock.




Det bästa är att det är både mjölk- och glutenfritt så det passar de flesta. Jag tycker de är goda med smör på men det funkar lika bra att äta dem bara som de är.

Nu blir det lite söndagsbestyr här isi Smé och sedan ska vi bänka oss framför Mästarnas Mästare. Vi har varit lite på småsprång hela långhelgen så nu ska det bli skönt att mysa ner sig och ladda lite inför veckan.
Jag ser fram emot att fixa ute på altanen också, vi har dragit på det lite för det brukar alltid komma en sväng med snö när man minst tror det.
Så vi får väl se, har det inte kommit innan nästa helg då sätter jag igång.

Tidelipom!

Tipselitips!

God morgon alla pigga och glada!

Jag älskar ju allt där man kan skriva och fylla i saker.
Lappar, vackra böcker med blanka sidor i och särskilt såna här fylla-i-böcker:


Här är det en sak varje dag som man funderar på och sedan gör en reflektion över.

Till exempel var den första jag fyllde i igår "Tre städer jag skulle vilja besöka" och dagens är "En god gärning jag ska utföra i år"
Lite som en plan för ens kommande år.
Den är inte färdig med datum så den passar fint som present då man kan börja fylla i när man själv vill.

Jag köpte min på Bokus, men den är från Nicotext om nån blir sugen på att läsa mer om den.

Skön söndag på er gullisar!

lördag 7 maj 2016

Ibland har man tur.

Som jag saknat att kunna äta tiramisu.

Har inte ätit det sedan jag slutade med gluten för snart två år sedan.
Glutenfria savoiardikex är inte det enklaste att hitta, men härom dagen så hade jag så tur att det fanns på en matvarubutik vi handlade på när vi var i grannkommunen!

Dessvärre tillverkas då inte tiramisumixen längre, så när de två paketen jag har hemma är slut då blir det till att göra egen efter konstens alla regler.
Men den dagen det bekymret och för tillfället står en hel form i kylen och väntar på att få bli kvällens efterrätt.


Nu hoppas jag det blir bra med de glutenfria kexen.

Kexen är från ett av mina favoritmärken och när jag provsmakade ett var det ingen större skillnad jämfört med de jag använt mig av tidigare.

Men nu ska jag bläddra lite i receptböckerna och försöka hitta något smaskigt tillbehör till kvällens grillmiddag. Jag är som alltid mest sugen på fisk och grönsaker men vi får väl se vad det blir.
Har i alla fall ett fint recept på ett vispat smör med parmesan, persilja och vitlök som jag tänkte prova.

Ha det!

torsdag 5 maj 2016

Torsdagslördag

Åh så skönt det är med en extra ledig dag så här mitt i veckan.

Solen strålar och det känns att det är vår i luften nu, äntligen! Vi planerar lite god mat till i kväll, jag är så sugen på en repris av ostbrickan vi åt härom helgen jag och Käre Maken.
Pecorino, manchego och min favoritost för tillfället; gruyere.


Lite charkuterier och färska oliver till.

Nomnom.

Smördegsbakelserna vi åt till gjorde jag enkelt av en färdig smördegsplatta, lite kokt kall potatis som pressades och blandades med riven Västerbottensost och kryddor.
Sen bredde jag ut potatisröran på smördegsplattan, rullade ihop den som en rulltårta och skar i tjocka stubbar.
Upp med dem på en plåt, lite mer riven ost över och så in i ugnen tills de fick fin färg.
Tror det tog en tjugo minuter ungefär.

De skulle passa väldigt bra även till en köttbit. Perfekt nu när grillsäsongen dragit igång.

Kramkram och ha en fin lördag.

onsdag 4 maj 2016

Ett säkert vårtecken

Nu äntligen har älven gått!

Det är ett sånt lustigt uttryck egentligen för det är ju ingen älv som går. Det är bara hederlig gammal islossning.
Men här tippas och gissas det vilt om vilken dag och till och med in på minuten som flotten passerar ett landmärke en bit nedströms. Och i går den tredje gjorde den det.
Så nu är det äntligen öppet vatten på älven igen.



Tänk att det är lika fascinerande varje år.


Ett av mina favoritljud på bild.

Ljudet från isen när den rör på sig är så häftig. Ett slags frasande, sjungande läte som inte liknar något annat.
Ute i stugan kan ljudet också uppstå när isen på havsytan spricker upp i miljoner kristaller som ligger och gungar på vågorna.

Nu längtar jag ut dit.
Hoppas på bra väder nu under ledigheten så kanske vi kan göra oss en stugsväng.

Nattinatt.

måndag 2 maj 2016

Premiär!

Hade middagsgäster igår och sedan de åkt satte sig Edvin med lite skoljobb och jag pysslade på här hemma.
På kvällskvisten var vi rastlösa hela högen och tog oss en biltur ner på stan.
Soligt och fint och perfekt väder för mjukglass.


Den första för i år.

I dag däremot var det allt annat än glassväder när vi steg upp. Ösregn och bara ett par plusgrader så den där riktiga värmen verkar vi få vänta på ett tag till.
Men nu, nu väntar sängen och en ny bok.

Nattinatti.

söndag 1 maj 2016

Då börjar vi om...

Efter ett smärre haveri, läs total härdsmälta, så kanske bloggen kan komma igång igen.

Min dator har ju haft sina nycker en längre tid men det har ändå gått att hanka sig fram. Tills för en och halv månad sen ungefär. Då vägrade den först starta, sen startade den, frös bilden och vägrade stänga av sig.
Så var det med det.
Efter sju år får man nog ha lite förståelse för att den gjort sitt. Nu har det flyttat in en ny och det underlättar en hel del.

Här har hänt en hel del, den där efterlängtade våren har kommit och i morse när vi åkte och handlade så var det öppet vatten nere vid vindskyddet här i byn.



I dag har det varit riktigt varmt också, vinterjackorna har vi hängt undan och senaste dagarna har man klarat sig fint med bara en tjockare tröja i stället.

Nu ser jag fram emot en kort vecka med bara tre arbetsdagar innan det står en ledig där och väntar. Sen jobb på fredagen och så ledigt igen.
Det blir bra.

Kramkram från isi Smé.