fredag 3 januari 2014

När man vill få tid över till gästerna

Här är en av rätterna vi åt på Nyårsafton.

En dubbelmarinerad fläskfilé som man äter kallskuren, den är perfekt då man vill kunna förbereda maten ett bra tag innan.



På en buffé räcker det här receptet till ca 10 personer.

Du behöver:
ca 1,5 kg fläskfilé
Salt och peppar

Marinad 1:
0,8 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt muscavadosocker
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
0,8 dl tomatpuré
0,5 dl vatten

Marinad 2:
3 vitlöksklyftor
4 msk mörkt muscavadosocker
1 dl rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 msk finhackad chilifrukt, tex. spansk peppar
1 dl limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
1,5 tsk salt
2,5 dl rapsolja

Till garneringen:
Färska örter som tex mynta eller koriander

2 dagar före festen:
Blanda ingredienserna till den första marinaden.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar.
Häll på marinaden, knyt ihop påsen och lägg i kylen ca 1 dygn.

Dagen före festen:
Sätt ugnen på 150 grader.
Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna.
Sockret från marinaden bränner lätt så stek inte på för hög värme.
Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
Stek i nedre delen av ugnen till innertemperaturen är 70 grader. (Vi stekte vårat längre då jag gillar torrt, väääldigt genomstekt kött...)
Ta ut och låt svalna.

Gör marinad två:
Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda ihop med de övriga ingredienserna.

Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar och häll på marinaden.
Knyt ihop och lägg i kylen i ca 1 dygn.

Innan servering så lägg upp köttet på ett stort fat, häll över en del av marinaden och garnera med limeklyftor och färska örter, tex mynta eller koriander.
Ta gärna fram köttet en stund innan så det inte är för kallt då det serveras.


Till köttet serverades det bla. potatisgratäng, beasås och en stor grönsallad.


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar