måndag 22 juli 2013

Godaste ostpajen

Blir en len och krämig paj, med ett frasigt skal, som nästan passar bäst att servera lite ljummen eller i varje fall rumstempererad.

Jag gjorde mina pajer dagen innan festen och det gick utmärkt att bara ta ut från kylen och låta dem stå framme en stund.
Skulle gissa att en paj räcker till 8-10 personer när man serverar på buffé.
Färre om man äter som en enklare lunch med en sallad.

Ostpaj

Pajdeg:
125 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Smula ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en deg.
Plasta in och kyl en halvtimme.
Kavla ut degen och klä en form, gärna med löstagbar kant.
Ställ formen i frysen en stund och förgrädda sedan pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter.
Medan den gräddas gör du fyllningen.

Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven ost, gärna med lite smak. Jag valde vanlig mild ost den här gången för att det skulle passa alla, men det bestämmer du själv.
salt och peppar

Vispa ihop äggen med grädden. Krydda smeten och rör ner osten.
Fördela i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Pajen ska ha fått fin färg och fyllningen ska kännas som att den stannat till.
Låt den inte gå för länge bara.
Den stabbar till sig lite sedan man tagit ut den och då blir konsistensen inte lika krämig.



Nu blir det till att bädda ner sig här isi Sme´.
Ha det gott så sess vi!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar