torsdag 24 januari 2013

Kladdkaka med fudgetäcke

Här kommer ett recept på en kladdkaka som inte går av för hackor, det kan jag lova.
Vi fikade den igår när vi hade ljusparty.

Men vette gudarna om det här räknas som fika.
Det är nog snarare godis...



Kladdkaka med fudgetäcke

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kakao
3,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret.
Vispa ihop äggen lätt med strösockret. (Jag tog en sked bara och rörde det någon minut.)
Häll i det smälta smöret och tillsätt sedan de torra ingredienserna.
Grädda kakan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Klä gärna formens botten med bakplåtspapper innan.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i 12-14 minuter.

Låt kakan svalna lite medan du gör fudgetäcket.

Fudgetäcke

100 gram mörk choklad, 60-70%
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
75 gram rumsvarmt smör

Blanda chokladen bruten i bitar, grädden, sockret och sirapen i en kastrull.
Låt det koka upp och sedan småputtra ett par minuter.
Ta av från plattan och tillsätt smöret.
Låt svalna.

Häll sedan fudgen över kakan i formen och ställ kallt i minst tre timmar.
Fudgen är rätt rinnig när man häller den över kakan, men den stelnar i kylen.

När kakan ska lossas ur formen så dra med en kniv, gärna i plast så formen inte repas, runt kanten.

Servera med grädde och syrliga bär.


I receptet står att den räcker till ca tio personer, men den är rätt mäktig så den räcker nog till fler än så.

Om det mot förmodan skulle bli någon bit över så går den bra att frysa.




2 kommentarer:

  1. Jag måste bara testa att göra den för den var super god.

    Kram.

    SvaraRadera
  2. Visst var den!
    Testade att frysa en bit och sedan tina den. Det gick snabbt, en kvart kanske så gick den att äta.
    Perfekt.

    Kram

    SvaraRadera